Múzeum Andyho Warhola priťahuje zahraničných návštevníkov

28.07.2005 Medzilaborce

Medzilaborce 28. júla (TASR) - Vyše sto návštevníkov denne prichádza v tomto období do Múzea moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach. Kráľ ...
Medzilaborce 28. júla (TASR) - Vyše sto návštevníkov denne prichádza v tomto období do Múzea moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach. Kráľ pop-artu, ktorého rodinné korene siahajú do neďalekej obce Miková v okrese Stropkov, priťahuje predovšetkým turistov z neďalekého Poľska. Druhou najpočetnejšou skupinou sú návštevníci z Česka. Napríklad v stredu 27. júla ich prišiel plný autobus.

Podľa riaditeľky múzea Valiky Maďarovej je milým prekvapením, že do Medzilaboriec \"zablúdia\" v čoraz hojnejšom počte Nemci, Holanďania, Rakúšania, Taliani, Francúzi. Prichádzajú na autách, na motorkách, ba aj na bicykloch, a to predovšetkým Holanďania. Svoj \"základný tábor\" majú zväčša v Poľsku. Väčšina z nich dopredu vie, čo ich v stálej muzeálnej expozícii s originálmi Andyho Warhola, jeho brata Paula a synovca Jamesa čaká.
V súčasnosti je v MMUAW inštalovaná aj výstava Mikuláša Gajdoša, rodáka z blízkej obce Habura, s názvom Najnovšia tvorba, ktorý pôsobí v Prešove. Dnes prebehla tvorivá dielňa nazvaná Kurt Schwitters - Ga - da (da) - mer(z) a zároveň sa na budove, kde sídli MMUAW, skončilo po troch dňoch vymaľovanie vonkajšej fasády bláznivými farbami príznačnými pre Warholov naturel. Ide o jednu z prvých akcií v realizácii projektu Warhol City, na ktorý mestská samospráva získala prostriedky z eurofondov.
K nedožitým 77. narodeninám kráľa pop-artu v piatok 5. augusta chystajú pracovníci MMUAW performance, veľké bláznivé prekvapenie pre návštevníkov.
Vo svete je značný záujem o originálne zbierky MMUAW, ktoré sú buď jeho vlastníctvom, alebo mu ich prenajali súkromní majitelia. V nemeckom Frankfurte nad Mohanom sa 7. septembra uskutoční vernisáž výstavy pod názvom Andy Warhol, grafiky. V najznámejšej burzovej hale bude do 8. októbra vystavených 39 diel. Ide o iniciatívu honorárneho konzula SR v NSR Imricha Donatha. V septembri bude zrejme 19 diel Andyho a Paula Warhola vystavených v rámci projektu Mesiac Slovenska v Taliansku v najslávnejšej talianskej galérii Uffizi vo Florencii. Pre projekt Nadácie Ducci má výstava názov Neznámy Warhol: Jeho slovenské korene.
Maďarová konštatovala, že na prevádzku múzea má pozitívny vplyv fakt s vyriešením dlhoročných problémov s budovou pre MMUAW. I keď zriaďovateľ múzea Prešovský samosprávny kraj nie je najštedrejší, predsa len už múzeum môže investovať do budovy ako do vlastného majetku a skončili sa úvahy o jeho sťahovaní. Menšia časť objektu zostala vo vlastníctve mesta. \"Potrebujeme ešte realizovať klimatizáciu v objekte a iné opatrenia proti úniku tepla, veľmi by sa zišlo zatepliť okná, \" konštatovala. Najväčší problém sa stal minulosťou - zatekajúcu strechu, priamu hrozbu originálom, čiastočne opravili. Múzeum má už aj vlastnú kotolňu.
 

Vyberte región